Hogyan lehet több gépen használni a programot?

Több gép esetén ki kell nevezni egy központi kiszolgáló (szerver) gépet, amelyen az adatbázis lesz, és az ügyfél (kliens) gépeket, amelyek kapcsolódnak a központi géphez.

A hálózati használat feltételei:

 • A szerveren futnia kell a programnak.
 • Hálózati kapcsolat a szerver és a kliens között.
 • Kommunikáció engedélyezése a tűzfalakon, vírusírtókon, routereken a programban beállított hálózati porton (alapesetben 1527), a TCP és az UDP protokollokkal.

A szerver-kilens kapcsolat beállításának lépései:

 1. Indítsa el a programot a szerver gépen.
 2. A Főmenü -> Beállítások -> Adatbázis menüpontban módosítsa az üzemmódot Szerver módra.
 3. Jegyezze meg a szerver nevét, ami a Szerver beállításai részben olvasható, ezt kell majd beállítani a kliens programban.
 4. Indítsa el a programot a kliens gépen is.
 5. A Főmenü -> Beállítások -> Adatbázis menüpontban módosítsa az üzemmódot Kliens módra.
 6. A Kliens beállításai részben állítsa be a szerver nevét, amelyhez kapcsolódni szeretne.
 7. Amennyiben nincs kapcsolat, a Windows tűzfal és a vírusírtó beállításaiban engedélyezni kell a kapcsolatot a beállított (alapesetben 1527) porton.

Windows tűzfalon (Windows 7, 8, 10) történő átengedés lépései:

 1. Lépjen be a Start menübe.
 2. Kezdje el gépelni a Fokozott biztonságú tűzfal szöveget.
 3. Nyissa meg a Fokozott biztonságú tűzfalat.
 4. Vegyen fel 2 új bejövő szabályt, egyet az UDP protokoll számára és egyet a TCP protokoll számára, amely engedélyezi a kommunikációt a programban beállított porton (alapesetben 1527).
 5. Vegyen fel 2 új kimenő szabályt, egyet az UDP protokoll számára és egyet a TCP protokoll számára, amely engedélyezi a kommunikációt a programban beállított porton (alapesetben 1527).

Egy másik telephelyről hogyan lehet kapcsolódni a programhoz?

A telephelyek közötti használat nem ajánlott, mert a program helyi hálózatra lett tervezve (LAN), Interneten történő használat esetén a program jelentősen lelassulhat még nagy sávszélességű kapcsolat esetén is (a nagy sávszélesség nem garantálja az alacsony válaszidőt).

Ahhoz, hogy a szerver módban üzemelő szoftver elérhető legyen az Interneten keresztül egy másik telephelyről vagy bármely más helyről, a szerver gépnek elérhetőnek kell lennie a helyi hálózaton kívülről. Ezt a következő két módon lehet megoldani:

 1. Az olcsóbb megoldás: DNS-nevet kell rendelni a számítógéphez. Léteznek erre specializálódott oldalak (pl. http://www.noip.com), amelyek ingyenesen vagy alacsony összegért DNS-nevet biztosítanak a gépe számára, így a szerver neve mezőbe DNS-nevet beírva a kliens program képes lesz kapcsolódni a szerverhez.
 2. Drágább megoldás: statikus IP címet bérelhet az internetszolgáltatójától.

Ahhoz, hogy valóban elérhető legyen a szerver az Internetről, szükség van a helyi (szerver- és kliens oldali) hálózati elemek, routerek, tűzfalak, vírusírtók megfelelő beállítására, a szervernél beállított port engedélyetésére. Ezeket a beállításokat egyedileg kell elvégezni, a hálózati elemek és a vírusvédelmi szoftverek nagy választéka miatt nincs általános megoldás.

Javasoljuk, hogy a hálózati beállítások elvégrésére kérjen meg egy számítógéphálózatokra szakosodott informatikust, mert mi szoftverfejlesztésre specializálódtunk, és nincs számítógéphálózatokra specializált szakemberünk.

A kliens és a szerver közötti kapcsolat nincs titkosítva, ezért érzékeny adatok esetén gondoskodni kell a hálózati kapcsolat titkosításáról, amit VPN segítségével lehet megtenni.

A szerver használatáért miért kell fizetni?

A szerver használatáért felszámolt díjnak 3 független oka van, ezek közül egyetlen ok is elégséges lenne:

 1. A szerver az egy valós feltelepített program, a kliensek kiszolgálását végzi, az összes adatot ő tárolja; ha egy klienset használ, akkor elkerülhetetlenül a szervert is használja, a szerver aktívan részt vesz a kliensek lekérdezéseinek feldolgozásában.
 2. A szerver egy teljes értékű program felhasználói felülettel, és ha a szerver használata ingyenes lenne, akkor az azt jelenti, hogy ugyanannyiba kerülne az 1 gép használata, mint a 2 gép használata, ami nem lenne korrekt.
 3. A hálózati hibák miatt majdnem egy nagyságrenddel több ügyfélszolgálati időt kell a több gépeseknek nyújtanom, mint annak, aki egy gépen dolgozik, ezért inkább magasabb díjat kellene több gépes esetben felszámolnom, mert így az egy gépesek fizetik a több gépesek ügyfélszolgálatának egy részét.

Támogasd természetvédelmi tevékenységünket!

Természetvédelmi tevékenységünket nonprofit módon, teljesen ingyen végezzük, amiből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő és értékmegőrző munkánkat, ezért kérünk, ha van rá lehetőséged, támogass minket! Közös érdekünk az ország élővilágának megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem.

 • 1 000 Ft - egy munkakesztyű ára
 • 5 000 Ft - egy madárodú elkészítése
 • 10 000 Ft - egy veszélybe került növény áttelepítése
 • 20 000 Ft - a parkjainkat védő kerítések egyszeri kaszálása

 

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

Nevünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

-->