Magyarországon az intenzív és profitközpontú erdőgazdálkodás miatt nemzeti parkokon kívül nagyon kevés a természetközeli erdő, és egyáltalán az erdő. A gyakran tisztán gazdasági céllal telepített erdők a gyakori tarvágások és a korai kivágás miatt sivárak, fajgazdagságuk katasztrofálisan lecsökkent, rengeteg őshonos állat-, növény- és gombafaj tűnt el belőlük. Ezért kezdtem dolgozni egy erdőtelepítési projekten, amelynek célja egy természetközeli erdő létrehozása és védelem alá helyezése, illetve az eltűnt őshonos fajok visszatelepítése.

2017-ben vásároltam egy földterületet természetvédelmi és erdőtelepítési céllal. Jelenleg a súlyos ökológiai problémát okozó akác visszaszorítása, tölgyfák, elegy fafajok (gyertyán, vadgyümölcsök) és őshonos cserjék telepítése zajlik. A cél egy természetközeli erdő, természetvédelmi park létrehozása és az elmúlt évszázadokban a környékről eltűnt nővény- és állatfajok visszatelepítése. Az erdők területének növelése éghajlati szempontból is fontos: a kutatások szerint az erdőborított területeken alacsonyabb a felmelegedés és kisebb az árvízveszély és az erózió.

Év Ültetett csemeték (db) Fajok
2017 49 Kocsánytalan tölgy, csertölgy
2017 1 Tiszafa
2017 1 Húsos som

 

🌿 Minden Licenc Vásárlásával a Természetet Támogatja 🌿

Profitunk nagy részét a természetvédelemre fordítjuk, így biztos lehet benne, hogy választásával részt vesz a legfontosabb értékeink megmentésében.

✔ Saját természetvédelmi rezervátumokat tartunk fenn a ritka helyi fajok megmentése érdekében

✔ A helyi "ősgyepek" utolsó orchideáit mi védjük a végleges eltűnéstől a gyepek rendszeres kaszálásával

✔ Madárodúk kihelyezésével segítjük a kizsákmányoló erdőgazdálkodás miatt természetes odú nélkül maradt madarakat

-->