Hazánkban az állatmenhelyek nem kapnak állami támogatást, miközben folyamatosan túlzsúfoltak és a fennmaradásért küzdenek. Bizonytalan magántámogatásokból kénytelenek fenntartani magukat és ellátni a - gyakran emberek hibájából - otthontalanná vált kutyákat, macskákat. Egyes gyepmesteri telepeken kivégzik a gazdátlanul maradt állatokat. Mindeközben nagy számban tenyésztik, szaporítják a kutyákat, és örökbefogadás helyett tenyészetekből vásárolnak a gazdák. Ezért a forrásoktól függően rendszeresen juttatok pénzbeli támogatást állatmenhelyeknek.

Általam támogatott szervezetek

Hogyan segíthet Ön a menhelyeken és lakóikon?

Az anyagi segítségségen túl is segíthetünk a menhelyek és az állatok helyzetén:

  • Ne vásároljon tenyésztőtől kutyát, helyette fogadjon örökbe! Ezzel megment egy gazdátlan állatot, és hosszú távon csökkenti a tenyésztést és a túlkínálatot is, ami miatt folyamatosan tele vannak a menhelyek.
  • Ne ragaszkodjon a fajtiszta kutyákhoz, a keverék ebek ugyanolyan szerethetők, mint fajtiszta társaik, ráadásul egészségesebbek és személyiségük is változatosabb. A fajtiszta kutyák számos betegségtől, esetenként súlyos deformációtól szenvednek, ami megnehezíti az életüket. A tenyésztők néhány önkényesen kiválasztott fajtajegy alapján nemesítenek, ami károsan hat a fajták fejlődésére.
  • Ha nem tud állatot befogadni, sétáltasson menhelyi kutyát! A menhelyeken általában lehetőség van kutyák sétáltatására. Ez sokat segíthet számukra elviselni a bezártságot.
  • Ha elég elhivatott, vállalhat önkéntes munkát. A menhelyek gyakran küzdenek munkaerőhiánnyal, nincs anyagi forrásuk a munkaerő fizetésére.
  • Ivartalanítsa kutyáját, hogy ne legyen még több kutya. A műtétet altatásban végzik, és minimális fájdalommal jár csak az állat számára. Kutyákból sokkal több van jelenleg, mint amennyit az emberek képesek befogadni. Minél több kutya születik, annál több válik gazdátlanná.

-->