Hogyan lehet több gépen használni a programot?

Több gép esetén ki kell nevezni egy központi kiszolgáló (szerver) gépet, amelyen az adatbázis lesz, és az ügyfél (kliens) gépeket, amelyek kapcsolódnak a központi géphez.

A hálózati használat feltételei:

 • A szerveren futnia kell a programnak.
 • Hálózati kapcsolat a szerver és a kliens között.
 • Kommunikáció engedélyezése a tűzfalakon, vírusírtókon, routereken a programban beállított hálózati porton (alapesetben 1527), a TCP és az UDP protokollokkal.

A szerver-kilens kapcsolat beállításának lépései:

 1. Indítsa el a programot a szerver gépen.
 2. A Főmenü -> Beállítások -> Adatbázis menüpontban módosítsa az üzemmódot Szerver módra.
 3. Jegyezze meg a szerver nevét, ami a Szerver beállításai részben olvasható, ezt kell majd beállítani a kliens programban.
 4. Indítsa el a programot a kliens gépen is.
 5. A Főmenü -> Beállítások -> Adatbázis menüpontban módosítsa az üzemmódot Kliens módra.
 6. A Kliens beállításai részben állítsa be a szerver nevét, amelyhez kapcsolódni szeretne.
 7. Amennyiben nincs kapcsolat, a Windows tűzfal és a vírusírtó beállításaiban engedélyezni kell a kapcsolatot a beállított (alapesetben 1527) porton.

Windows tűzfalon (Windows 7, 8, 10) történő átengedés lépései:

 1. Lépjen be a Start menübe.
 2. Kezdje el gépelni a Fokozott biztonságú tűzfal szöveget.
 3. Nyissa meg a Fokozott biztonságú tűzfalat.
 4. Vegyen fel 2 új bejövő szabályt, egyet az UDP protokoll számára és egyet a TCP protokoll számára, amely engedélyezi a kommunikációt a programban beállított porton (alapesetben 1527).
 5. Vegyen fel 2 új kimenő szabályt, egyet az UDP protokoll számára és egyet a TCP protokoll számára, amely engedélyezi a kommunikációt a programban beállított porton (alapesetben 1527).

Egy másik telephelyről hogyan lehet kapcsolódni a programhoz?

A telephelyek közötti használat nem ajánlott, mert a program helyi hálózatra lett tervezve (LAN), Interneten történő használat esetén a program jelentősen lelassulhat még nagy sávszélességű kapcsolat esetén is (a nagy sávszélesség nem garantálja az alacsony válaszidőt).

Ahhoz, hogy a szerver módban üzemelő szoftver elérhető legyen az Interneten keresztül egy másik telephelyről vagy bármely más helyről, a szerver gépnek elérhetőnek kell lennie a helyi hálózaton kívülről. Ezt a következő két módon lehet megoldani:

 1. Az olcsóbb megoldás: DNS-nevet kell rendelni a számítógéphez. Léteznek erre specializálódott oldalak (pl. http://www.noip.com), amelyek ingyenesen vagy alacsony összegért DNS-nevet biztosítanak a gépe számára, így a szerver neve mezőbe DNS-nevet beírva a kliens program képes lesz kapcsolódni a szerverhez.
 2. Drágább megoldás: statikus IP címet bérelhet az internetszolgáltatójától.

Ahhoz, hogy valóban elérhető legyen a szerver az Internetről, szükség van a helyi (szerver- és kliens oldali) hálózati elemek, routerek, tűzfalak, vírusírtók megfelelő beállítására, a szervernél beállított port engedélyetésére. Ezeket a beállításokat egyedileg kell elvégezni, a hálózati elemek és a vírusvédelmi szoftverek nagy választéka miatt nincs általános megoldás.

Javasoljuk, hogy a hálózati beállítások elvégrésére kérjen meg egy számítógéphálózatokra szakosodott informatikust, mert mi szoftverfejlesztésre specializálódtunk, és nincs számítógéphálózatokra specializált szakemberünk.

A kliens és a szerver közötti kapcsolat nincs titkosítva, ezért érzékeny adatok esetén gondoskodni kell a hálózati kapcsolat titkosításáról, amit VPN segítségével lehet megtenni.

 

Látogatók

396838
Ma17
Tegnap84
Ezen a héten5
Ebben a hónapban3002
Összesen396838
Statistik created: 2019-08-25T21:45:17+00:00

Technológia

Érvényes CSS! A honlap a CSS level 3 alapján érvényesítve

 

-->