A szelídgesztenyét világszerte több betegség pusztítja, amelyek közül talán a legveszélyesebb a gomba kozta kéregbetegség (vagy téves megnevezéssel kéregrák), amely a kéreg berepedezésével és a fa fokozatos elszáradásával jár. Az USA-ban szinte az összes őshonos gesztenye elpusztult az Ázsiából behozott betegségben. Európában jelenleg is tart a folyamat. A megoldást kínai-európai hibrid fajták létrehozása jelentheti, ugyanis a kínai alfaj védett a kéregbetegséggel szemben.

Rezisztens gesztenyefajták létrehozása

2013-ban ültettem el az első kínai gesztenyefákat, összesen 66 csemetét, azzal a céllal, hogy az európai gesztenyefajtát ellenállóvá tegyem. A családom birtokán van egy nagy gesztenyés, amelyet pusztulás fenyeget, és jelenleg nincs rá megoldás. Kézenfekvő lehetőségnek tűnt, hogy az ellenálló kínai gesztenyét keresztezzem az európai fajtával, így olyan hibrideket hozva létre, amelyek megélnek a mi éghajlatunkon, ugyanakkor ellenállóak a betegségekkel szemben. Ebből a célból egy kísérleti ültetvényt telepítettem.

2016-ra már több hibrid facsemetét sikerült előállítani, annak köszönhetően, hogy egyes kínai csemeték már 1,5 éves korban termést hoztak, holott a szakirodalom szerint 5 éves korban fordulnak termőre. Mesterséges beporzással további csíraképes hibrid magokat sikerült létrehozni. 2017-ben várhatóan még több hibrid vetőmag készül. Egyelőre nem tudni, hogy hosszú távon menyire lesznek életképesek, de egészségesek és gyorsan fejlődnek.

A szakirodalom szerint a betegséggel szembeni rezisztenciát amerikai-kínai hibridek esetén már sikerült elérni, és a magyar piacon is kaphatóak ellenálló magyar-kínai hibridek, viszont fontosnak tartom, hogy ne csak néhány, hanem sok, genetikailag különböző hibrid fajta legyen elérhető, mert hosszú távon ez biztosíthatja a gesztenye fennmaradását.

Év Ültetett csemete (db) Fajta Forrás
2013 66 Kínai Import
2015 1 Kínai Import
2016 2 Európai-kínai hibrid Saját keresztezés
2016 4 Kínai Import
2017 9 Európai-kínai hibrid Saját keresztezés
2017 4 Japán Import
2017 5 Európai (olasz) Import

 

Támogasd természetvédelmi tevékenységünket!

Természetvédelmi tevékenységünket nonprofit módon, teljesen ingyen végezzük, amiből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő és értékmegőrző munkánkat, ezért kérünk, ha van rá lehetőséged, támogass minket! Közös érdekünk az ország élővilágának megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem.

  • 1 000 Ft - egy munkakesztyű ára
  • 5 000 Ft - egy madárodú elkészítése
  • 10 000 Ft - egy veszélybe került növény áttelepítése
  • 20 000 Ft - a parkjainkat védő kerítések egyszeri kaszálása

 

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

Nevünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

-->