A szelídgesztenyét világszerte több betegség pusztítja, amelyek közül talán a legveszélyesebb a gomba kozta kéregbetegség (vagy téves megnevezéssel kéregrák), amely a kéreg berepedezésével és a fa fokozatos elszáradásával jár. Az USA-ban szinte az összes őshonos gesztenye elpusztult az Ázsiából behozott betegségben. Európában jelenleg is tart a folyamat. A megoldást kínai-európai hibrid fajták létrehozása jelentheti, ugyanis a kínai alfaj védett a kéregbetegséggel szemben.

Rezisztens gesztenyefajták létrehozása

2013-ban ültettem el az első kínai gesztenyefákat, összesen 66 csemetét, azzal a céllal, hogy az európai gesztenyefajtát ellenállóvá tegyem. A családom birtokán van egy nagy gesztenyés, amelyet pusztulás fenyeget, és jelenleg nincs rá megoldás. Kézenfekvő lehetőségnek tűnt, hogy az ellenálló kínai gesztenyét keresztezzem az európai fajtával, így olyan hibrideket hozva létre, amelyek megélnek a mi éghajlatunkon, ugyanakkor ellenállóak a betegségekkel szemben. Ebből a célból egy kísérleti ültetvényt telepítettem.

2016-ra már több hibrid facsemetét sikerült előállítani, annak köszönhetően, hogy egyes kínai csemeték már 1,5 éves korban termést hoztak, holott a szakirodalom szerint 5 éves korban fordulnak termőre. Mesterséges beporzással további csíraképes hibrid magokat sikerült létrehozni. 2017-ben várhatóan még több hibrid vetőmag készül. Egyelőre nem tudni, hogy hosszú távon menyire lesznek életképesek, de egészségesek és gyorsan fejlődnek.

A szakirodalom szerint a betegséggel szembeni rezisztenciát amerikai-kínai hibridek esetén már sikerült elérni, és a magyar piacon is kaphatóak ellenálló magyar-kínai hibridek, viszont fontosnak tartom, hogy ne csak néhány, hanem sok, genetikailag különböző hibrid fajta legyen elérhető, mert hosszú távon ez biztosíthatja a gesztenye fennmaradását.

Év Ültetett csemete (db) Fajta Forrás
2013 66 Kínai Import
2015 1 Kínai Import
2016 2 Európai-kínai hibrid Saját keresztezés
2016 4 Kínai Import
2017 9 Európai-kínai hibrid Saját keresztezés
2017 4 Japán Import
2017 5 Európai (olasz) Import

 

🌿 Minden Licenc Vásárlásával a Természetet Támogatja 🌿

Profitunk nagy részét a természetvédelemre fordítjuk, így biztos lehet benne, hogy választásával részt vesz a legfontosabb értékeink megmentésében.

✔ Saját természetvédelmi rezervátumokat tartunk fenn a ritka helyi fajok megmentése érdekében

✔ A helyi "ősgyepek" utolsó orchideáit mi védjük a végleges eltűnéstől a gyepek rendszeres kaszálásával

✔ Madárodúk kihelyezésével segítjük a kizsákmányoló erdőgazdálkodás miatt természetes odú nélkül maradt madarakat

-->