A készletmozgások jobb követhetősége és a közvetített szolgáltatások kezelése érdekében egy teljesen új készletkezelő modul került kifejlesztésre, amely fokozatosan kerül bele a különböző szoftverekbe: először a 3-as verziószámú programokban jelenik meg, majd a 2-es verziószámúakban.

Tartalom

 1. Szolgáltatás és termék egy modulban
 2. Új lehetőségek
 3. Termékmozgások típusai
 4. Új beállítások
 5. Új jogosultságok
 6. A készletváltozás teljes követhetősége

1. Szolgáltatás és termék egy modulban

A legszembetűnőbb, hogy a korábbi Szolgáltatás és Termék modulok helyett csak egy Tétel modul van, amely magába foglalja mind a szolgáltatások mind a termékek nyilvántartását és egyesíti a két korábbi modul funkcióit.

A tétel modulba a felső modul gombok közül a Tétel gombra kattintva lehet belépni (kis képernyő esetén előfordulhat, hogy csak az ikonok látszanak, a feliratok nem).

2. Új lehetőségek

Tételmozgás rögzítésekor már lehetőség van a készletkezelés kikapcsolására (ebben az esetben a tételmozgás nem módosítja a készletet), és annak eldöntésére, hogy adat- vagy árváltozás esetén a készlet törzset is módosítjuk-e vagy sem.

3. Termékmozgások típusai

Korábban csak a kimenő és a bejövő termékmozgásokat regisztrálta a rendszer, ezért a termékmozgások összege és az aktuális készlet nem egyezett, ami sokakat zavart. Mostantól a nyitó készletet, a kézi módosítást és a zárókészletet is rögzíti a program, így a nyitó és a záró készlet között a készletmozgások összege mindig megyegyezik az aktuális készlettel.

Ha egy táblázatban több irányú készletmozgás is szerepel, a mennyiség és az árérték előjele magától értetődően, a józan észnek megfeleleően negatív vagy pozitív attól függően, hogy csökkenti/növeli a készletet illetve csökkenti/növeli a cég vagyonát. Ennek köszönhetően a bejövő és a kimenő mozgások különbsége leolvasható az összeg sávban a táblázat alján. Azokban a táblázatokban, ahol kizárólag csak kimenő vagy csak bejövő készletmozgások vannak, ott a mennyiségek és az árak is pozitív előjellel szerepelnek.

Készletmozgás típusa Mennyiség előjele Az árérték előjele Magyarázat
Nyitó +/- -/+ Új tétel törzs rögzítésekor jön létre és a kezdőkészletet mutatja, a mennyiség előjele attól függ, hogy a kezdő készlet negatív vagy pozitív.
Bejövő + - Raktári bevéten vagy bejövő számlán rögzített tétel, amelynek pozitív mennyiség esetén pozitív előjelű mennyisége és negatív előjelű árértéke van, hiszen a készletet növeli (+) és kiadással jár a cégnek, azaz negatív pénzmozgást jelent (-).
Kimenő - + Munkalapon, raktári kivéten vagy kimenő számlán rögzített tétel, amelynek pozitív mennyiség esetén negatív előjelű mennyisége és pozitív előjelű árértéke van, hiszen a készletet csökkenti (-) és bevétellel jár a cégnek, azaz pozitív pénzmozgást jelent (+).
Kézi +/- -/+ Közvetlen, bizonylat (munkalap, számla, raktári bizonylat) nélküli készletváltozásokat rögzít, ennek megfelelően lehet negatív vagy pozitív előjelű. Arra szolgál, hogy vissza lehessen keresni, hogy ki és mikor módosította a készletet.
Záró +/- -/+ A készletkezelés kikapcsolásakor rögzíti a záró készletmozgást, amely az aktuális készlet negatív előjellel. Így a készletmozgások összege a nyitó és a záró készlet között mindig nulla.

 

Példa készletmozgásokra

4. Új beállítások

Készletkezelés:

 • A készletkezelés alap esetben csak a termékeknél aktív, de a szolgáltatásokra is kiterjeszthető. Ez olyan közvetített szolgáltatások esetén hasznos, ahol a szolgáltatás igénybevételének darabszáma / mennyisége lényeges.
 • A készletkezelés tételenként és tranzakciónként állítható és ez teljes mértékben visszakövethető.
 • A készletkezelés kikapcsolása esetén a készlet törzsek készlete törlődik.
 • Új tranzakció rögzítésekor, ha a terméknek még nincs törzse, megadható a maradék készlet.

5. Új jogosultságok

Külön jogosultsághoz lett kötve:

 • Beszerzési árak megtekintése: ezzel elrejthető az összes beszerzési ár a program minden részében.
 • Készletmódosítás nélküli tranzakció: a készletkezelés kikapcsolása egy tranzakcióban szereplő tétel esetén, így csak az arra jogosultak tudnak készletmódosítás nélkül árut eladni vagy bevenni.
 • Törzsadatok módosítása: csak az arra jogosultak módosíthatnak a készlettörzsön.

Jogosultságok beállítása:

 1. Lépjen be rendszergazdaként a programba.
 2. Lépjen be a Főmenü > Felhasználók és jogosultságok menübe.
 3. Válassza ki a felhasználót.
 4. Válassza a Jogosultságok módosítása gombot.
 5. Ha a felhasználó csoporthoz van rendelve, válassza újra a Jogosultságok módosítása gombot.
 6. Keresse meg a Tétel jogosultságcsoportot.
 7. Módosítsa a tételen belüli jogosultságokat.

6. A készletváltozás teljes követhetősége

A régi készletkezelés egyik legnagyobb hiányossága volt, hogy nem lehetett visszanézni, hogy ki és mikor módosított a készletmennyiségen.

Az új készletkezelés lehetővé teszi, hogy:

 • visszanézzük, az egyes termékmozgásoknál mennyi volt az aktuális készlet
 • mely készletmozgások módosították a készletet és mennyivel
 • ki, mikor és mennyivel változtatott a készletmennyiségen

A következő képen látszik, hogy a tételmozgások táblázatban be lehet kapcsolni a Készlet és a Létrehozta oszlopokat, amelyekből megtudhatjuk, hogy mennyi volt az aktuális készlet a tételmozgás előtt és hogy ki volt bejelentkezve a programba a készletmozgás idején. A készlet a frissítés előtti készletmozgásoknál természetesen nem látszik, hiszen a régi rendszer még nem rögzítette azt.

 

Támogasd természetvédelmi tevékenységünket!

Természetvédelmi tevékenységünket nonprofit módon, teljesen ingyen végezzük, amiből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő és értékmegőrző munkánkat, ezért kérünk, ha van rá lehetőséged, támogass minket! Közös érdekünk az ország élővilágának megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem.

 • 1 000 Ft - egy munkakesztyű ára
 • 5 000 Ft - egy madárodú elkészítése
 • 10 000 Ft - egy veszélybe került növény áttelepítése
 • 20 000 Ft - a parkjainkat védő kerítések egyszeri kaszálása

 

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

Nevünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

-->