A készletmozgások jobb követhetősége és a közvetített szolgáltatások kezelése érdekében egy teljesen új készletkezelő modul került kifejlesztésre, amely fokozatosan kerül bele a különböző szoftverekbe: először a 3-as verziószámú programokban jelenik meg, majd a 2-es verziószámúakban.

Tartalom

 1. Szolgáltatás és termék egy modulban
 2. Új lehetőségek
 3. Termékmozgások típusai
 4. Új beállítások
 5. Új jogosultságok
 6. A készletváltozás teljes követhetősége

1. Szolgáltatás és termék egy modulban

A legszembetűnőbb, hogy a korábbi Szolgáltatás és Termék modulok helyett csak egy Tétel modul van, amely magába foglalja mind a szolgáltatások mind a termékek nyilvántartását és egyesíti a két korábbi modul funkcióit.

A tétel modulba a felső modul gombok közül a Tétel gombra kattintva lehet belépni (kis képernyő esetén előfordulhat, hogy csak az ikonok látszanak, a feliratok nem).

2. Új lehetőségek

Tételmozgás rögzítésekor már lehetőség van a készletkezelés kikapcsolására (ebben az esetben a tételmozgás nem módosítja a készletet), és annak eldöntésére, hogy adat- vagy árváltozás esetén a készlet törzset is módosítjuk-e vagy sem.

3. Termékmozgások típusai

Korábban csak a kimenő és a bejövő termékmozgásokat regisztrálta a rendszer, ezért a termékmozgások összege és az aktuális készlet nem egyezett, ami sokakat zavart. Mostantól a nyitó készletet, a kézi módosítást és a zárókészletet is rögzíti a program, így a nyitó és a záró készlet között a készletmozgások összege mindig megyegyezik az aktuális készlettel.

Ha egy táblázatban több irányú készletmozgás is szerepel, a mennyiség és az árérték előjele magától értetődően, a józan észnek megfeleleően negatív vagy pozitív attól függően, hogy csökkenti/növeli a készletet illetve csökkenti/növeli a cég vagyonát. Ennek köszönhetően a bejövő és a kimenő mozgások különbsége leolvasható az összeg sávban a táblázat alján. Azokban a táblázatokban, ahol kizárólag csak kimenő vagy csak bejövő készletmozgások vannak, ott a mennyiségek és az árak is pozitív előjellel szerepelnek.

Készletmozgás típusa Mennyiség előjele Az árérték előjele Magyarázat
Nyitó +/- -/+ Új tétel törzs rögzítésekor jön létre és a kezdőkészletet mutatja, a mennyiség előjele attól függ, hogy a kezdő készlet negatív vagy pozitív.
Bejövő + - Raktári bevéten vagy bejövő számlán rögzített tétel, amelynek pozitív mennyiség esetén pozitív előjelű mennyisége és negatív előjelű árértéke van, hiszen a készletet növeli (+) és kiadással jár a cégnek, azaz negatív pénzmozgást jelent (-).
Kimenő - + Munkalapon, raktári kivéten vagy kimenő számlán rögzített tétel, amelynek pozitív mennyiség esetén negatív előjelű mennyisége és pozitív előjelű árértéke van, hiszen a készletet csökkenti (-) és bevétellel jár a cégnek, azaz pozitív pénzmozgást jelent (+).
Kézi +/- -/+ Közvetlen, bizonylat (munkalap, számla, raktári bizonylat) nélküli készletváltozásokat rögzít, ennek megfelelően lehet negatív vagy pozitív előjelű. Arra szolgál, hogy vissza lehessen keresni, hogy ki és mikor módosította a készletet.
Záró +/- -/+ A készletkezelés kikapcsolásakor rögzíti a záró készletmozgást, amely az aktuális készlet negatív előjellel. Így a készletmozgások összege a nyitó és a záró készlet között mindig nulla.

 

Példa készletmozgásokra

4. Új beállítások

Készletkezelés:

 • A készletkezelés alap esetben csak a termékeknél aktív, de a szolgáltatásokra is kiterjeszthető. Ez olyan közvetített szolgáltatások esetén hasznos, ahol a szolgáltatás igénybevételének darabszáma / mennyisége lényeges.
 • A készletkezelés tételenként és tranzakciónként állítható és ez teljes mértékben visszakövethető.
 • A készletkezelés kikapcsolása esetén a készlet törzsek készlete törlődik.
 • Új tranzakció rögzítésekor, ha a terméknek még nincs törzse, megadható a maradék készlet.

5. Új jogosultságok

Külön jogosultsághoz lett kötve:

 • Beszerzési árak megtekintése: ezzel elrejthető az összes beszerzési ár a program minden részében.
 • Készletmódosítás nélküli tranzakció: a készletkezelés kikapcsolása egy tranzakcióban szereplő tétel esetén, így csak az arra jogosultak tudnak készletmódosítás nélkül árut eladni vagy bevenni.
 • Törzsadatok módosítása: csak az arra jogosultak módosíthatnak a készlettörzsön.

Jogosultságok beállítása:

 1. Lépjen be rendszergazdaként a programba.
 2. Lépjen be a Főmenü > Felhasználók és jogosultságok menübe.
 3. Válassza ki a felhasználót.
 4. Válassza a Jogosultságok módosítása gombot.
 5. Ha a felhasználó csoporthoz van rendelve, válassza újra a Jogosultságok módosítása gombot.
 6. Keresse meg a Tétel jogosultságcsoportot.
 7. Módosítsa a tételen belüli jogosultságokat.

6. A készletváltozás teljes követhetősége

A régi készletkezelés egyik legnagyobb hiányossága volt, hogy nem lehetett visszanézni, hogy ki és mikor módosított a készletmennyiségen.

Az új készletkezelés lehetővé teszi, hogy:

 • visszanézzük, az egyes termékmozgásoknál mennyi volt az aktuális készlet
 • mely készletmozgások módosították a készletet és mennyivel
 • ki, mikor és mennyivel változtatott a készletmennyiségen

A következő képen látszik, hogy a tételmozgások táblázatban be lehet kapcsolni a Készlet és a Létrehozta oszlopokat, amelyekből megtudhatjuk, hogy mennyi volt az aktuális készlet a tételmozgás előtt és hogy ki volt bejelentkezve a programba a készletmozgás idején. A készlet a frissítés előtti készletmozgásoknál természetesen nem látszik, hiszen a régi rendszer még nem rögzítette azt.

 

Látogatók

396837
Ma16
Tegnap84
Ezen a héten4
Ebben a hónapban3001
Összesen396837
Statistik created: 2019-08-25T21:45:17+00:00

Technológia

Érvényes CSS! A honlap a CSS level 3 alapján érvényesítve

 

-->