2018-tól lesz kötelező a számlázóprogramok összekapcsolása a NAV rendszerével, előtte 1 évig lehet tesztelni - írta a kormány honlapján megjelent cikk.

A számlázóprogramok 2018. július 1-én induló online adatszolgáltatásáról annyit lehet tudni, hogy "a gazdasági tárca célja az, hogy az új rendszer a lehető legkisebb adminisztrációval járjon, rendkívül egyszerűen működtethető legyen". A minisztériumi közlemény azonban nem tér ki arra a kérdésre, hogy mi lesz abban az esetben, ha a vállalkozás olyan helyen üzemel, ahol nincs megbízható internetkapcsolat.

A tételes áfa adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok idén még nem változnak, továbbra is 1 millió Ft áthárított adót tartalmazó számlák esetén lesz kötelező az adatszolgáltatás. A számlázóprogramok bekötésével azonban megszűnik a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, ami csökkenti az adminisztratív terheket, amelyek jelenleg nagy problémát jelentenek a könyvelő cégeknek.

Amint megjelennek a technikai részletek, a MunkalapSzoftver.hu oldal szoftverei is alkalmassá válnak a NAV rendszerével való összekapcsolásra. Ennek technikai akadálya nincs.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint számlázóprogramok online adatszolgáltatásának bevezetésével a NAV a vállalkozások forgalmát valós időben követheti, így azonnal kiszűrheti a csalásokat, ezzel fehérítve a gazdaságot és javítva a tisztességes cégek esélyeit.

A korábbi számlázóprogramokat érintő jogszabály-változások előtt alig néhány hónap tesztelési időszakot biztosítottak, ezzel kapcsolatban panasszal is éltem a NAV-nál. Úgy tűnik a minisztériumban tanultak a korábbi esetekből, mert most egy év tesztelési időt biztosítanak, így a szoftverfejlesztő cégeknek lesz idejük megfelelően tesztelni a rendszert, mielőtt a cégek élesben kezdik használni.

Látogatók

373541
Ma48
Tegnap168
Ezen a héten400
Ebben a hónapban3259
Összesen373541
Statistik created: 2019-03-20T00:06:12+00:00

Technológia

Érvényes CSS! A honlap a CSS level 3 alapján érvényesítve

 

-->